KIEŁKI FASOLI ADZUKI
Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane
czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej,
skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w
tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo,
wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane
przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego
(wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.
Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
Składniki mineralne Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
Inne Błonnik, fitosterol, białko (25%)
- Czas namaczania nasion:10-12 h
- Czas kiełkowania:5-6 dni
- Zalecana metoda hodowli:woreczek, słoik, kiełkownica
- Jak jeść:podduszone lub surowe
KIEŁKI FASOLI MUNG
Fasola mung (Vigna radiata), podobnie jak inne rośliny
strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Wyhodowano ją w Chinach,
specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki obecności wytwarzanych w
procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki
zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Fasola mung oprócz znacznych
ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i
E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung obniżają również poziom
„złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy,
które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.
Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor
Inne Błonnik, karoten, białko (25%)
Czas namaczania nasion:10-12 h
- Czas kiełkowania:4-6 dni
- Zalecana metoda hodowli:woreczek, kiełkownica, słoik
- Jak jeść:podduszone lub surowe
- KIEŁKI KAPUSTY
Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym źródłem witaminy C.
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ
odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają
substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami.
Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków
zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok.
2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty.
Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej.
Czerwona zawiera większe ilośći selenu i witaminy C, natomiast biała
więcej karotenu.
Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen
Inne Błonnik, chlorofil, karoten, bialko (35%)
Czas namaczania nasion:4-6 h
- Czas kiełkowania:6-8 dni
- Zalecana metoda hodowli: kiełkownica
- Jak jeść:surowe
- KIEŁKI KONICZYNY
- Kiełki koniczyny czerwonej (Trifolium pratense) są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy. Genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu, ich spożywanie działa wzmacniająco na system nerwowy i stabilizuje żołądek.
W medycynie naturalnej okłady z koniczyny stosuje się przy
problemach skórnych takich jak egzema czy łuszczyca, a także w celu
przyspieszenia gojenia się ran. Kiełki koniczyny posiadają właściwości
odtruwające i wykrztuśne, dzięki czemu łagodzą symptomy takich chorób
jak zapalenie oskrzeli czy astma.
Witaminy A, B1, B5, B6, C, E, K
Składniki mineralne Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, miedź, mangan, selen
Inne Fitoestrogeny, antyoksydanty, saponiny, glikozydy,
flawonoidy, chlorofil, aminokwasy, błonnik, karoten, białko (35%)
- Czas namaczania nasion:4-6 h
- Czas kiełkowania:5-7 dni
- Zalecana metoda hodowli:kiełkownica, słoik,
- Jak jeść:surowe
Witaminki na poczatek wiosny w sam raz :)
OdpowiedzUsuńKiełki są mniam mniam :):)
OdpowiedzUsuńMmmm... pychotka, zgadzam się :)
Usuń