Pszenne tortille wypełnione soczystym wieprzowym mięsem z dodatkiem pomidorów i warzyw oto Burrito znane meksykańskie danie.
Przepis...
Składniki:
Tortille:
- wybrane tortille: pszenne, razowe lub kukurydziane
Farsz na burrito (zwijanych tortilli), około 4 - 6 porcji:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę,
- 1 czerwona cebula (może też być zwykła),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym lub świeżych około 3-4,
- 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)
- 1 puszka kukurydzy.
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku,
- odrobina kminu rzymskiego,
- 1/3 łyżeczki chilli lub ostrej papryki,
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- sól i pieprz.
Farsz do burrito:
można przygotować farsz wegetarianki lub farsz z mielonego mięsa
i warzyw, ewentualnie z piersi kurczaka i warzyw.
Na dużej patelni podgrzać oliwę lub olej, dodać pokrojoną cebule i czosnek.Wszystko zeszklić następnie dodać mielone mięso lub kurczaka
i dokładnie obsmażyć z każdej strony na większym ogniu.
Doprawić czerwoną papryką, pieprzem
i kminem rzymskim. Smażyć mieszając od czasu do czasu
przez około 10 minut.
Dodać pomidory, rozdrobnić je i wszystko razem wymieszać.
Doprawić ostrą papryką, suszonym oregano, solą oraz pieprzem
i smażyć przez około 10 minut, aż mięso będą miękkie a sos zredukuje się.
Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki kukurydze.
Wymieszać, podgrzać i sprawdzić czy jest dobrze doprawione.
Ciepłe tortille zawijać z farszem i podgrzewać w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku.
Podawać z dipem z awokado, kwaśną śmietaną, tartym serem, szczypiorkiem i sokiem z limonki.
SMACZNEGO ;)
Pyszne dane często je robie, polecam jeszcze jakąś surówke do niego
OdpowiedzUsuńO tak zgadzam się, surówka pasuje do tego znakomicie :)
UsuńByło pyszne , widac po pustym talerzu :)
OdpowiedzUsuńOj tak, tak :)
UsuńNigdy nie robiłam, ale już widzę że zrobić muszę, bo ja uwielbiam takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńO tak bardzo warto bo jest pyszne. :)
UsuńBardzo ładne i przekonywujace zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze bardziej smakuje :)
Usuńale fajny przepis :) uwielbiam takie żarełko :D kiedyś muszę to zrobić, dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńO tak jest pyszne, więc polecam wykonać :)
UsuńUwielbiam kuchnie meksykanska!
OdpowiedzUsuń