Wszystkie zdjęcia znajdujące się na moim blogu są moją własnością. Proszę o nie rozpowszechnianie ich bez mojej zgody.

środa, 10 kwietnia 2013

c.d. o kiełkach


KIEŁKI FASOLI ADZUKI

Małe czerwone fasolki adzuki (Vigna angularis), nazywane czasami czerwoną soją, są powszechnie stosowane w kuchni azjatyckiej, skąd się wywodzą. Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.


Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
Składniki mineralne Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
Inne Błonnik, fitosterol, białko (25%) 
Czas namaczania nasion:10-12 h
Czas kiełkowania:5-6 dni
Zalecana metoda hodowli:woreczek, słoik, kiełkownica
Jak jeść:podduszone lub surowe

 

 KIEŁKI FASOLI MUNG

Fasola mung (Vigna radiata), podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków. Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne. Kiełki fasoli mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno lub na gorąco.

Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K 

Składniki mineralne Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor

Inne Błonnik, karoten, białko (25%) 

Czas namaczania nasion:10-12 h
Czas kiełkowania:4-6 dni
Zalecana metoda hodowli:woreczek, kiełkownica, słoik
Jak jeść:podduszone lub surowe
 

 
KIEŁKI KAPUSTY

Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami.
Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty.
Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilośći selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu.


Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K

Składniki mineralne Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen 

Inne Błonnik, chlorofil, karoten, bialko (35%) 

Czas namaczania nasion:4-6 h
Czas kiełkowania:6-8 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica
Jak jeść:surowe
 
 
 
 
 KIEŁKI KONICZYNY
 
 Kiełki koniczyny czerwonej (Trifolium pratense) są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy. Genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu, ich spożywanie działa wzmacniająco na system nerwowy i stabilizuje żołądek.
W medycynie naturalnej okłady z koniczyny stosuje się przy problemach skórnych takich jak egzema czy łuszczyca, a także w celu przyspieszenia gojenia się ran. Kiełki koniczyny posiadają właściwości odtruwające i wykrztuśne, dzięki czemu łagodzą symptomy takich chorób jak zapalenie oskrzeli czy astma. 


Witaminy A, B1, B5, B6, C, E, K 

Składniki mineralne Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, miedź, mangan, selen

Inne Fitoestrogeny, antyoksydanty, saponiny, glikozydy, 
flawonoidy, chlorofil, aminokwasy, błonnik, karoten, białko (35%) 

Czas namaczania nasion:4-6 h
Czas kiełkowania:5-7 dni
Zalecana metoda hodowli:kiełkownica, słoik,
Jak jeść:surowe

3 komentarze: