Wszystkie zdjęcia znajdujące się na moim blogu są moją własnością. Proszę o nie rozpowszechnianie ich bez mojej zgody.

czwartek, 29 sierpnia 2013

Burritooo...

Pszenne tortille wypełnione soczystym wieprzowym mięsem z dodatkiem pomidorów i warzyw oto Burrito znane meksykańskie danie.
Przepis...
Składniki:
Tortille:
  • wybrane tortille: pszenne, razowe lub kukurydziane
Farsz na burrito (zwijanych tortilli), około 4 - 6 porcji:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego,
  •  ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę,
  • 1 czerwona cebula (może też być zwykła),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym lub świeżych około 3-4,
  • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)
  • 1 puszka kukurydzy.
Przyprawy:

  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku,   
  • odrobina kminu rzymskiego,
  • 1/3 łyżeczki chilli lub ostrej papryki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:
 



Farsz do burrito:
można przygotować farsz wegetarianki lub farsz z mielonego mięsa
i warzyw, ewentualnie z piersi kurczaka i warzyw.
Na dużej patelni podgrzać oliwę lub olej, dodać pokrojoną cebule i czosnek.Wszystko zeszklić następnie dodać mielone mięso lub kurczaka
i dokładnie obsmażyć z każdej strony na większym ogniu.
 




Doprawić czerwoną papryką, pieprzem
i kminem rzymskim. Smażyć mieszając od czasu do czasu
przez około 10 minut.
 



Dodać pomidory, rozdrobnić je i wszystko razem wymieszać.
Doprawić ostrą papryką, suszonym oregano, solą oraz pieprzem
i smażyć przez około 10 minut, aż mięso będą miękkie a sos zredukuje się.
 




Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki kukurydze.
Wymieszać, podgrzać i sprawdzić czy jest dobrze doprawione.
 



Ciepłe tortille zawijać z farszem i podgrzewać w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku.
Podawać z dipem z awokado, kwaśną śmietaną, tartym serem, szczypiorkiem i sokiem z limonki.








SMACZNEGO ;)
 





11 komentarzy:

  1. Pyszne dane często je robie, polecam jeszcze jakąś surówke do niego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak zgadzam się, surówka pasuje do tego znakomicie :)

      Usuń
  2. Było pyszne , widac po pustym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam, ale już widzę że zrobić muszę, bo ja uwielbiam takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne i przekonywujace zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajny przepis :) uwielbiam takie żarełko :D kiedyś muszę to zrobić, dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kuchnie meksykanska!

    OdpowiedzUsuń